ÖRÖKSÉGVÉDELEM

ATREUS

TANÁCSADÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ
BETÉTI TÁRSASÁG


9735 Csepreg, Hunyadi u. 14.
telefon: 06 94 365 593
mobil: 06 30 857 2755
e-mail: atreus@pr.hu
Legfrissebb bejegyzések:
2015-12-03
"Élő Vár Zemplénben" című kiemelt turisztikai projekt bemutatása | részletek
FÜZÉRI FELSŐVÁR TURISZTIKAI HASZNOSÍTÁSA,RÉSZLEGES MŰEMLÉKI REKONSTRUKCIÓJA A rekonstrukció célja, hogy Füzér vára – a 16-17. századból fennmaradt gazdag tudásanyag felhasználásával...
2015-11-25
329 év után elérte eredeti magasságát a Regéci Vár öregtornya | részletek
Felkerült az öregtoronyra a tetőzet, így az I. Lipót császár és király parancsára 1686-ban lerombolt vár 329 év után elérte eredeti magasságát – mondta el Virág Zsolt projektmenedzser (Magyar...
2015-11-22
Az Egri Érseki Palota projektjének műszaki zárása | részletek
2015. november 20. Érseki Vagyonkezelő Központ EGRI ÉRSEKI PALOTA KULTURÁLIS, TURISZTIKAI ÉS LÁTOGATÓKÖZPONT SAJTÓKÖZLEMÉNY AZ EGRI ÉRSEKI PALOTA KULTURÁLIS, TURISZTIKAI ÉS...
Minden bejegyzés

Önéletrajz

Kőszegen születtem 1960. június 15-én. Értelmiségi családból származom. Édesapám néhai Dénes József tanár, édesanyám néhai Szekér Ilona tanítónő. Lakóhelyem, Csepreg gimnáziumában érettségiztem. Katonai szolgálatomat két részletben – előfelvételisként, majd egyetem után – töltöttem le. Rögtön az érettségi után felvételt nyertem az ELTE Bölcsészettudományi Karára, eredetileg annak művészettörténet-történelem szakára.

Egyetemi éveim alatt a régészet mellett a történelem és a művészettörténet szakok előadásait is hallgattam. Szakmai gyakorlati időmet az MTA Régészeti Intézetében, a topográfiai munkacsoportnál töltöttem. Szakdolgozatomat “A Mátra őskori és középkori várai” címmel írtam. Egyetemi tanulmányaimat 1984-ben kitűnő eredménnyel (vörös diploma) fejeztem be. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának Doktori Bizottsága 1996. december 12-én "Summa cum laude" minősítéssel fogadta el "Az Árpád-kori kisvárak kérdései" c. bölcsészdoktori disszertációmat. Középfokú német nyelvvizsgával, kiadói szerkesztői képesítéssel és B-kategóriás gépjárművezetői jogosítvánnyal rendelkezem. A Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságán 1987-2002 között osztályvezetőként, majd hatósági irodavezetőként jelentős vezetői tapasztalatra is szert tettem. 2004 szeptemberétől a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériumának) szakértője vagyok az ingatlan régészeti örökség védelme szakterületen.

Már egyetemi éveim alatt bekapcsolódtam a magyar várakat kutató - Nováki Gyula és Sándorfi György nevével fémjelzett - munkacsoport tevékenységébe. Elkezdtük a történeti Magyarország egészére kiterjedő várkataszter anyagának gyűjtését. Jelenleg közel 8000 vár és egyéb erődítmény adatait tároljuk az egész Kárpát-medence, illetve a régi Magyarország területéről (a “Magyar várlexikon” kiadására készülök). Közülük már közel 3000 várról rendelkezem alaprajzzal, felméréssel. Elkészítettem 2008-ban a Kárpát-medence valamennyi várhelyét és erődítését pontosan helyhez kötő Google Earth-térképi adatbázist is. Az általam eddig személyesen bejárt különböző korú várak száma meghaladja az 1000-et, három számjegyű várfelmérésben vettem részt, döntően

Sándorfi György, majd Nováki Gyula társaságában. Mindehhez kapcsolódva, 2003-tól részt veszek a történelmi Magyarország várait bemutató weboldal (www.varak.hu), majd 2005-től a Várak, kastélyok, templomok című folyóirat szerkesztésében.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészeti Tanszékén egy – Vékony Gábor vezette – őskori településkutatási program résztvevője voltam (1984-86). 1988-1991 között mellékállásban oktató tevékenységet is folytattam a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. 1987-2002 között a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságán szereztem tapasztalatokat a gyakorlati muzeológia területén. Elkészítettem – munkatársaim bevonásával – Vas megye valamennyi településének régészeti, történeti adattárát. Kialakítottam az 1995-től egészen a KÖH (akkori nevén KÖI) regionális irodájának létrejöttéig, 2001-ig működő régészeti hatósági irodát. Kezdeményezésemre csaknem megduplázódott a Vas megyében található régészeti védett területek száma. 2002 óta a szakmai-tervezési tanácsadással foglalkozó, általam alapított Atreus Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság ügyvezetője vagyok. Az utóbbi években több mint félszáz település (köztük 11 város) rendezési tervéhez készítettük el az örökségvédelmi hatástanulmányokat.

Már egyetemi éveim alatt, 1983-ban feltárást vezettem Gyöngyös-Mátrafüred-Muzsla-tetőn. Itt egy kora középkori sáncvárat kutattunk. Az 1988-93 közti góri ásatások során egy európai jelentőségű lelőhely, őskori sáncvár és középkori motte (földhalomvár) feltárását vezettem. Gór-Kápolnadomb a magyarországi nemesi várépítészet talán legkorábbi régészetileg kutatott példánya, az első teljes mértékben feltárt középkori magyar vár. Chernelházadamonyán 1997-ben egy nyugat-dunántúli, középkori eredetű nemesi kastély helyének feltárását kezdtük meg kollégáimmal. Mindkét kutatás folytatása és az előkerült leletanyag, valamint az ásatási megfigyelések közzététele jelentősen befolyásolja a középkorról, kora-újkorról és a magyar nemesi társadalomról eddig alkotott képünket.

Eddig több mint 200 tudományos igényű dolgozatot írtam, a mellékelt listán szereplő publikációim jelentek meg hazai és külföldi kiadványokban (valamint településrendezési tervek mellékleteiként).

A Duna-Dráva Nemzeti Park megbízásából 2002-ben felmértük Somogy megye 80 és Baranya megye eddig 53 várának állapotát. 2003-ban az Őrségi Nemzeti Park megbízásából Vas megye valamennyi várhelyének állapotfelmérését készítettük el. Szekér Györggyel közösen Gór, Nemeskolta és Csepreg kastélyainak építészeti-történeti kutatását is elvégeztük. 2010-ben a Közlekedési Koordinációs Központ megbízásából elkészítettük a 100 legfontosabb hazai vár turisztikai adatbázisát.

Közéleti szerepet is vállaltam az utóbbi években. 1998-2010 között Csepreg város önkormányzatának képviselője voltam, a Jogi és Ügyrendi Bizottság elnökeként tevékenykedtem. 2002 óta Vas megyei elnöke voltam a Magyar Demokrata Néppártnak, ugyanakkor 2003 óta alelnöke voltam az MDNP országos választmányának is. Miután az MDNP 2005 áprilisában újra egyesült a Magyar Demokrata Fórummal, az MDF Vas megyei alelnöke és az országos választmány tagja voltam 2008-ig, amikor is kiléptem a pártból.

Tagja vagyok a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulatnak, a Pulszky Társaságnak, a Magyar Középkortudományi Társaságnak, a Castrum Bene Egyesületnek. 1994-ben elnyertem a Magyar Könyv Alapítvány I. díját a 10. század történetéről írt “Elfelejtett évszázad” című kéziratommal. 2011-ben IV. díjat nyertem „Vár végződsű helyneveinkről” írott dolgozatommal a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az Anyanyelvápolók Szövetsége közös pályázatán.

Hobbim a természetjárás, szeretek sportolni (tenisz, úszás, kerékpározás). Szenvedélyemmé vált a könyvek és a térképek gyűjtése. Könyvtáram és térképtáram ennek köszönhetően egyaránt többezres nagyságrendű.

Egyéb tudnivalók velem kapcsolatban
a „Magyar és Nemzetközi Ki-Kicsoda” kötetekben találhatók.

Csepreg, 2014.
Dr. Dénes József


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió